Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!
Voeding
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Hooi en/of gras
Hooi en/of gras bevatten nuttige voedingsstoffen en leveren vezels die zorgen voor een goede spijsvertering. De prikkeling van het hooi zorgt voor een goede stimulatie van het maagdarmkanaal. Knagen en kauwen op hooi of gras zorgt bovendien voor het afslijten van doorgroeiende tanden. Vaak wordt hooi gezien als iets wat bij de voeding gegeven wordt. Maar het behoort het grootste voedingsonderdeel te zijn. Het dient dan ook onbeperkt gegeven te worden. Met gras moet u iets meer opletten. Geef hiervan niet teveel als uw konijn er nog niet aan gewend is om diarree te voorkomen. Bovendien moet u opletten waar u het plukt. Er moeten geen wilde konijnen voorkomen ivm het overbrengen van ziektes zoals VHD.
Groenvoer
Geef uw konijn 3 soorten groenvoer per dag. Varieer met soorten zoals andijvie, broccoli, paardenbloem, boerenkool, witlof en wortel. Sla, uiachtige producten, aardappel en kool zijn niet aan te raden. Is uw konijn niet gewend aan groenvoer? Geef dan een paar weken elke dag steeds iets meer groenvoer. Het darmstelsel van het konijn kan zich dan rustig aanpassen aan de veranderde voeding. Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Fruit voor konijnen is als snoep voor mensen. Beperk fruit daarom tot één eetlepeltje per dag. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld appel, peer, kiwi, ananas en aardbei.
Konijnenvoer
Belangrijk is om niet te veel en het juiste voer te geven. De juiste hoeveelheid is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Geef niet meer want dan wordt er te weinig hooi gegeten waardoor de kans op maagdarm problemen veel groter wordt. Bovendien eet uw konijn dan niet zijn belangrijke nachtkeutels op en wordt hij/zij te dik. We raden aan om Science Selective te geven. U kunt bij de dierenkliniek een gratis proefzakje krijgen. Dit bestaat uit allemaal dezelfde brok, waardoor uw konijn niet ‘selectief’ kan eten. Vaak eten konijnen uit gemengd voer vooral de kleurtjes op. Dit zijn eigenlijk de snoepjes waar ze niet veel aan hebben en waar ze alleen maar dik van worden. In de voeding van Science Selctive zit alles wat ze nodig hebben en de brokken zijn groot er vezelrijk wat goed voor het gebit en maagdarmkanaal is.
Water
Om te voorkomen dat konijnen hun drinkwater vervuilen, is het handig om een drinkfles aan te schaffen. Ververs het regelmatig, want vervuild water is namelijk een broeiplaats van bacteriën.
Snoep en Likstenen
Lik-en knaagstenen kunnen blaasproblemen (zoals blaasstenen) geven omdat ze veel calcium bevatten. Geef deze daarom niet. Ook kunt u het beste fruit of groente geven om uw konijn te verwennen ipv snoepjes en knabbelstaafjes uit de winkel.
TIP:
Bij konijnen die niet eten raakt het maagdarmkanaal ontregeld. Dit kan al binnen enkele dagen grote gevolgen hebben. Weeg regelmatig uw konijn. Op deze manier kunt u precies in de gaten houden wanneer uw konijn stopt met eten. Valt uw konijn plotseling af of merkt u dat uw konijn is gestopt met eten, aarzel dan niet en maak een afspraak met de dierenarts. Hoe eerder een therapie kan worden gestart, hoe groter de kans is op herstel.