Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!
Het gebit van de hond
Het gebit van de hond is erg belangrijk en kan met een goede verzorging een lange tijd gezond blijven. Honden hebben een scharend gebit wat betekent dat de kiezen in de onder- en bovenkaak zich afwisselen ten opzichte van elkaar. Vergelijkbaar als bij mensen hebben honden eerst een melkgebit wat later vervangen wordt door een blijvend gebit. Het melkgebit ontwikkelt zich in de baarmoeder en komt vanaf 2-4 weken na de geboorte door. Het blijvende gebit wisselt in de periode van 3 – 6 maanden waarbij eerst de snijtanden, daarna de hoektanden en vervolgens zullen de kiezen wisselen.
Verzorging van het gebit
Verzorging van het gebit is een belangrijk onderdeel bij honden. Het is daarom ook verstandig om vroeg te beginnen om te wennen aan verzorging en behandeling van het gebit. Bij veel oefening en aandacht aan het gebit wordt het als normaal gezien door uw hond en kan het gebit eenvoudig gereinigd en bekeken worden. Geadviseerd wordt om tijdens de socialisatie fase al te beginnen met het poetsen van het gebit (7-12 weken leeftijd). De verzorging van het gebit kan op verschillende manieren gebeuren. Namelijk door tanden poetsen, dieetvoeding, kauwstaven en mondwater. Het meest effectieve is om het gebit van uw hond dagelijks te poetsen met hondentandpasta en een tandenborstel. Dagelijks tanden poetsen voorkomt tandplak, tandsteen en een vieze adem. Het gebruik van speciale dieetvoeding is ook een mogelijkheid. Deze voeding bevat stoffen die de tandverzorging stimuleren en hebben een mechanische reiniging door de grote en de hardheid van de brok. Kauwstaven en/of botten helpen een beetje mee om tandplak en tandsteen te voorkomen, maar het is hierbij wel belangrijk dat de hond enige tijd kauwt op het bot. Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er ook nog verschillende mondwaters en poeders die aangeven de gezondheid van het gebit stimuleren. Echter werken deze middelen meestal niet goed tegen de vorming van tandplak en tandsteen. Ze zorgen hooguit voor een iets betere geur van de ademhaling. Al deze mogelijkheden dragen in meer of mindere mate bij aan de gezondheid van het gebit. Echter blijft tandenpoetsen de meest effectieve manier van gebitsverzorging.
Tandaandoeningen
Tandplak en tandsteen
Tijdens het eten ontstaat er door bacteriën, voedselresten en speeksel tandplak op de tanden en kiezen van de hond. Het tandplak ontstaat voornamelijk onder het tandvlees en kan hier ontstekingen veroorzaken. Door verkalkingen van het tandplak kan tandsteen ontstaan wat door het ruwe oppervlak een ideale voedingsbodem is voor bacteriën. De ontsteking van het tandvlees kan leiden tot het terugtrekken van het tandvlees, zodat de wortel van de tand of kies bloot komt te liggen. Een blootliggende wortel is gevoelig voor het ontwikkelen van tandplak en tandsteen wat weer kan resulteren in ontstekingen. Daarom adviseren wij om dagelijks het gebit van uw hond te poetsen om tandsteen en tandplak te voorkomen.
Persisterende melktanden
Tijdens het wisselen worden de melktanden vervangen door tanden en kiezen van het blijvende gebit. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de melktand niet uitvalt. De blijvende (persisterende) melktand kan de tand van het blijvende gebit belemmeren om door te komen of kan naast een tand van het blijvende gebit blijven bestaan. Indien er sprake is van persisterende melktanden wordt in overleg met de dierenarts besloten om deze melktand te verwijderen. Persisterende melktanden kunnen namelijk blijvende schade geven aan het blijvend gebit.
Afgebroken tanden en kiezen
Het kan altijd gebeuren dat tijdens het spelen of tijdens een klein ongeluk een tand of kies afbreekt. Dit is een vervelende gebeurtenis en moet goed behandeld worden. Indien er een stuk van de kroon van een tand of kies afbreekt is het belangrijk om te weten of er sprake is van een open of gesloten wortelkanaal. Binnenin de tand zit namelijk een kanaal richting de wortel van de tand. Indien dit wortelkanaal open is (meestal is er een röntgenfoto voor nodig om dit vast te stellen) adviseren we dit altijd om te behandelen doormiddel van een wortelkanaal behandeling of door extractie van het element. Een tand met een open wortelkanaal kan resulteren in veel pijn en uiteindelijk in een wortelabces.
Slijtage van de tanden en kiezen
De meeste honden houden erg van spelen en kluiven op botten en ballen. Door intensief gebruik van het gebit kan er slijtage ontstaan. Met name tennisballen zijn ongewenste speeltjes voor honden omdat tennisballen zorgen voor enorme slijtage van het gebit. De slijtage van het gebit kan zorgen voor het ontstaan van een openwortel kanaal wat vervolgens kan resulteren in veel pijn een infectie in de kaak. Indien het gebit van uw hond ernstige slijtage heeft ondervonden neem dan contact op met onze kliniek.
Gebitsbehandelingen
Tijdens de gebitsbehandelingen bij ons op de kliniek worden verschillende punten doorlopen. Ten eerste wordt er begonnen met het reiniging van het gebit, waarbij al het tandplak en tandsteen wordt verwijderd. Na het reinigen wordt vervolgens het gehele gebit beoordeeld op beschadigingen, afwezige elementen, breuken, pockets en stand van het gebit. Indien er tanden of kiezen zijn die erg afwijkend zijn wordt het probleem door middel van een röntgenfoto in beeld gebracht. Na telefonisch overleg met de eigenaar wordt er vervolgens een behandeling ingesteld. Aan het einde van de behandeling wordt het gehele gebit gepolijst zodat tandplak zich minder goed kan aanhechten. Ongeveer 10 dagen na de gebitsbehandeling komt de hond op controle om te zien of het gewenste resultaat is bereikt.