Diensten

Wij hebben veel specialisme onder één dak!

Tandheelkunde

Net als bij mensen is ook bij dieren het gebit erg belangrijk. Ze moeten er immers hun hele leven mee doen.

Het mooiste is om problemen aan het gebit te voorkomen of tijdig te ontdekken. Daarom wordt er tijdens de vaccinaties die de dierenarts aan uw hond of kat geeft  iedere keer het gebit gecontroleerd. Dit vindt al plaats vanaf het eerste bezoek. Er wordt gekeken of het gebit goed is aangelegd en of er geen stand of wisselproblemen zijn. We laten u zien waar u op moet letten wat betreft het wisselen van de tanden en kiezen, zodat u dit ook zelf in de gaten kunt houden. Ook geven we uitleg hoe u het beste tandplakvorming kan voorkomen. Bijvoorbeeld door het geven van speciale voeding, maar ook door het poetsen van de tanden.

Mocht uw dier tandplak of tandsteen hebben dan kunnen we dat door middel van een gebitsreiniging verwijderen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat uw dier last van tandvleesontsteking krijgt. Uw dier gaat hiervoor onder een lichte narcose. Dierenkliniek De Waalsprong heeft een behandelunit, speciaal uitgerust voor tandheelkunde. Net als bij uw tandarts heeft de dierenarts hierdoor ook de beschikking over een ultrasoon reinigingsapparaat. Eerst worden grote brokken tandsteen verwijderd met een speciale tang. Vervolgens trilt de ultrasoon de tanden schoon met hoog frequente trillingen. Het koelwater spoelt gelijk de tand schoon en koelt het trilapparaat. Na het reinigen wordt vervolgens het gehele gebit beoordeeld op beschadigingen, afwezige elementen, breuken, pockets en stand van het gebit. Indien er tanden of kiezen zijn die erg afwijkend zijn wordt het probleem door middel van een speciale dentale röntgenfoto in beeld gebracht. Na telefonisch overleg met u als eigenaar wordt er vervolgens een behandeling ingesteld. Aan het einde van de behandeling wordt het gehele gebit gepolijst zodat tandplak zich minder goed kan aanhechten. Ongeveer 10 dagen na de gebitsbehandeling komt de hond op controle om te zien of het gewenste resultaat is bereikt.

Wanneer tandplak en/of tandsteen niet op tijd verwijderd wordt kan dat zorgen voor tandvleesontstekingen. Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt kan deze zich gemakkelijk tot in de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen. Dit is voor uw dier zeer pijnlijk en dan kunnen enkel nog de aangedane kiezen en/of tanden verwijderd worden.

Wanneer een tand of kies verwijderd moet worden,  maken we gebruik van een speciaal boorapparaat. Dit zorgt ervoor dat de wortel nauwkeurig verwijderd kan worden, en er minder kans is dat wortelresten achterblijven. Dit is belangrijk omdat de wortelresten die achterblijven later voor problemen kunnen zorgen. Vervolgens hechten we het slijmvlies weer mooi aan elkaar zodat er geen open wond ontstaat.

 

tandheelkunde

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website