Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Schildklierproblemen bij de kat

Te snel werkende schildklier (Hyperthyreoïdie)

Schildklierproblemen bij de kat komen vaak voor op latere leeftijd. In de meeste gevallen komt dit voor bij oudere katten met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.  Deze schildklierproblemen worden bij de kat hyperthyreoïdie genoemd (hyper = overactief, thyroïd = schildklier).

Goedaardige schildkliertumor

De oorzaak van de snel werkende schildklier bij katten is in de meeste gevallen een goedaardige schildkliertumor, deze produceert te veel schildklierhormonen. Gelukkig is deze goedaardige tumor van de schildklier meestal goed te behandelen.

Symptomen

Een kat met hyperthyreoïdie wordt ook wel een schildklierkat genoemd. Bij schildklierkatten is een overmaat aan schildklierhormoon aanwezig. Hierdoor gaat de stofwisseling van de kat sneller werken en worden organen zoals hart en nieren zwaarder belast. Dit kan bij katten verschillende symptomen en klachten geven.


De meest voorkomende symptomen van katten met schildklierproblemen zijn:
  • zeer goede eetlust
  • vermageren ondanks die goede eetlust
  • veranderd gedrag (hyperactief)
  • veel drinken
  • veel plassen

Soms zie je ook dat katten met hyperthyreoïdie andere symptomen hebben, zoals braken, diarree, veel hijgen en slecht tegen warmte kunnen. In het begin van de ziekte zijn de symptomen nog niet zo duidelijk, waardoor het lastig kan zijn voor de eigenaar om een schildklier kat te herkennen. De kat wordt weliswaar mager, maar eet nog goed en is lekker actief.

In een ver gevorderd stadium van schildklierproblemen bij de kat zijn de symptomen ernstiger. Er is vaak sprake van een erg zieke en magere kat. De kat wil dan juist niet eten, is sloom en maakt een zieke indruk.

Bloedonderzoek

Met een bloedonderzoek kunnen de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed meten. Als deze waarde te hoog is, is er sprake van hyperthyreoïdie. Ook kunnen we aan de hand van de bloedwaardes bepalen of de behandeling goed aanslaat.

Behandeling

Gelukkig bestaat er een goede therapie voor katten met hyperthyreoïdie. Er zijn in principe vier mogelijkheden om een kat met te snel werkende schildklier te behandelen: medicijnen (tabletten, drankje of oorzalf), verwijderen van de schildklier door middel van een operatie, aangepaste voeding of het bestralen van de schildklier met radioactief jodium.

Voor meer informatie ga naar onderstaande website.

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website