Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij slijtage optreedt in de gewrichten. Door chronische overbelasting  en/of anatomische afwijkingen wordt het kraakbeen in het gewricht aangetast. Dit veroorzaakt een ontstekingsproces. Als reactie op deze ontsteking vindt er botnieuwvorming plaats. Hierdoor wordt het kraakbeen nog verder aangetast en zo blijft het proces en de klachten zich verergeren. Het is dus erg belangrijk om vroeg in dit proces in te grijpen.

Symptomen

Wanneer uw dier last van artrose heeft zal hij/zij hier met name pijnklachten van krijgen. Dit uiten dieren niet door te piepen, miauwen en dergelijke maar door op een andere manier te bewegen. Hierdoor proberen ze de pijn te verminderen. De voornaamste klachten zullen zijn:
•    Moeilijk opstaan.
•    Minder hoog springen. Voornamelijk katten laten dit zien.
•    Moeizamer trappen lopen.
•    Liever liggen dan zitten of staan.
•    Kreupel lopen.
•    Humeuriger.
•    Minder zin om mee te gaan wandelen.
•    Bijten/krabben bij aanraken van het pijnlijke gewricht(en).

Diagnose

Tijdens het consult worden de gewrichten onderzocht. Tijdens dit onderzoek kunnen we vast stellen waar de klachten vandaan komen. Wanneer we weten in welk gewricht(en) de pijn aanwezig is kunnen we met behulp van een röntgenfoto in beeld brengen of er artrose zit of dat er mogelijk een andere oorzaak aanwezig is.

Behandeling

Gewicht
Het is belangrijk dat een dier met artroseklachten in optimale vorm is. Optimaal betekent voor artrose patiënten: iets aan de dunne  kant. Hierdoor worden de gewrichten namelijk veel minder belast en zien we dat onze patiënten ook daadwerkelijk minder last hebben van kreupelheid.

Bewegingsregime
Heftige inspanning is niet goed voor een dier met artroseklachten. Door zijn enthousiasme kan een dier op leuke momenten pijn vergeten, maar de dag daarna zal hij/zij extra last krijgen. Het is wel zo dat artrose gewrichten gesmeerd moeten blijven en regelmatig bewegen is dan ook erg belangrijk. Dus regelmatig, maar gedoseerd bewegen. Het liefst op een vlakke ondergrond en in rechte lijn.

Ontstekingsremmers
Deze medicatie verminderen niet alleen de ontsteking in het gewricht, ze remmen ook de botnieuwvorming af. Tevens nemen ze ook een groot deel van de pijn weg bij uw huisdier.

Voedingssupplementen/dieetvoeding
Om het kraakbeen in het gewricht gezond te houden adviseren wij voedingssupplementen toe te dienen. Hierbij kunt u denken aan glucosamines, omega 3 vetzuren, chondroïtine, etc. Deze voeden het kraakbeen en remmen de ontsteking in het gewricht. Deze supplementen kunnen worden toegediend in tabletvorm, een andere optie is over te stappen naar een dieetbrok (Mobility van Royal Canin) waar dergelijke stoffen in zijn verwerkt. Honden die voedingssupplementen en speciaal voer gebruiken hebben over het algemeen minder medicatie (zoals ontstekingsremmers) nodig.

Rustplek
Zorg voor een warme en zachte ligplek. Harde en koude vloeren kunnen de klachten die er zijn namelijk verergeren.

Operatie
Bij dieren waarbij anatomische afwijkingen zijn gevonden is er in bepaalde gevallen operatief ingrijpen mogelijk (denk hierbij bijvoorbeeld aan gescheurde kruisbanden, heupdysplasie, gescheurde meniscus).

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website