Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Het optimale dekmoment met behulp van progesteron bepaling

De meeste honden worden 2 x per jaar loops, uitgezonderd van sommige hondenrassen waarbij de teven maar 1 x per jaar loops worden. De loopsheid typeert zich door het opzwellen van de vulva en het verliezen van bloederig vocht. Ongeveer 12-16 dagen na het begin van de loopsheid is de teef dekbereid en kan deze door een reu gedekt worden. De periode tussen het starten van de loopsheid en het dekbereid zijn van de teef is echter heel variabel. Sommige teven zijn met 5 dagen al dekbereid, maar andere teven zijn daarentegen pas 30 dagen na de start van de loopsheid dekbereid. Het feit wanneer een teef dekbereid is heeft te maken met het moment van de eisprong. In onze kliniek hebben we de mogelijkheid om door middel van bloedonderzoek het progesteron te meten wat een betrouwbare indicatie geeft van het moment van de eisprong. Door middel van dit bloedonderzoek kunnen we bepalen wanneer het beste moment is om de dekking uit te voeren. Door deze methode is zowel de kans op dracht als de kans op een nest met meer pups groter. Tevens is deze methode bij het uitvoeren van kunstmatige inseminaties onmisbaar.
In Nederland kan het progesteron in het bloed op verschillende manieren worden bepaald. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van een kleurentest of een eenvoudige ELISA test. Deze testen zijn eenvoudig uit te voeren, zorgen voor een snel resultaat en er is geen dure apparatuur nodig. Helaas zijn deze testen erg onbetrouwbaar en geven ze veel wisselende resultaten. Om deze reden hebben wij als kliniek niet voor deze methode gekozen. De meest betrouwbare methode op het moment is het meten van het progesteron door middel van een RIA methode of immulite. Deze methode zorgt voor een zeer betrouwbaar en kwantitatief resultaat en is in Nederland ook humaan de gouden standaard. Onze kliniek heeft een samenwerkingsverband met het laboratorium van het CWZ in Nijmegen waar het progesteron met de RIA methode bepaald kan worden zodat de uitslagen snel maar ook zeer betrouwbaar zijn.
Ongeveer 5 tot 7  dagen na de start van de loopsheid beginnen we met het bepalen van het progesteron in het bloed. Het onderzoek wordt afhankelijk van de uitslagen om de 1-4 dagen herhaalt. Op basis van bovenstaande onderzoeken en de resultaten die daaruit volgen geven we een advies voor het beste dekmoment.
pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website