Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Sterilisatie

Loopsheid teef
De wolf, als voorouder van de hond, krijgt één tot twee keer per jaar een nestje met pups. Onze huishond krijgt over het algemeen geen pups, maar wordt wel iedere zes maanden loops. Dit is voor het lichaam geen natuurlijke situatie. Hierdoor kunnen er complicaties optreden, zoals het ontstaan van schijndracht, melkkliertumoren, een baarmoederontsteking of suikerziekte. Vroeger werd gedacht dat het beste moment om te steriliseren na een aantal loopsheden was. Tegenwoordig weten wij dat het veel meer voordeel biedt om deze tweede loopsheid niet af te wachten. Over het algemeen kan aangehouden worden dat we de voorkeur geven om een hond na haar de eerste loopsheid te laten steriliseren. Enkele omstandigheden vormen op dit standaard advies een uitzondering. Wij adviseren u hierin graag!

Voordelen van sterilisatie
Na een sterilisatie zal de hond niet meer loops worden. Daardoor kan ze niet meer drachtig worden en vloeit zij geen bloed meer. Doordat haar hormoonproductie, door de sterilisatie, afneemt zal zij ook niet meer aantrekkelijk zijn voor reuen. Daarbij neemt de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking, schijndracht en suikerziekte af, bij het tijdig laten steriliseren van uw teef.

Melkkliertumoren
Bij een teef, die niet drachtig zal worden, neemt het risico op melkkliertumoren met elke loopsheid toe. De kans op melkkliertumoren bij een sterilisatie vóór de eerste loopsheid is 0,5%, na de eerste loopsheid 8%. Na een tweede loopsheid is dit al 24% en na de derde loopsheid loopt het risico al op naar 50%! Mocht de hond op latere leeftijd alsnog gesteriliseerd worden, dan blijven deze effecten aanwezig. Sommige hondenrassen, zoals de poedel, hebben standaard een hoger risico op melkkliertumoren.

Preventie baarmoederontsteking
Door de hoge concentratie progesteron die iedere loopsheid opspeelt, gaat de baarmoederwand verdikken en vocht produceren. Deze veranderingen kunnen leiden tot een baarmoederontsteking. Als de hond een baarmoederontsteking heeft, wordt zij meestal ziek. Dit leidt in bijna alle gevallen tot een operatie. Mocht uw hond een baarmoederontsteking hebben en er wordt niet ingegrepen, dan is er een grote kans dat uw hond hierdoor komt te overlijden.

Preventie van schijndracht
Indien een teef tijdens de loopsheid niet gedekt wordt, kan ze na 1-13 weken schijnzwanger worden. Hierbij 'denkt' het lichaam dat het drachtig is en gedraagt zich ook zo door de hoge hormoonconcentraties. Ook kunnen melkklieren vergroten en kan er zelfs sprake van melkproductie zijn. Dit veroorzaakt vaak een hinderlijk gedrag. De teef wordt erg waaks, gaat een nest bouwen en de eetlust wordt vaak minder. Bovendien heeft een hond die vaak schijnzwanger is, een hoger risico op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Preventie van suikerziekte
Progesteron (een hormoon dat vrijkomt na de loopsheid) kan via een systeem van stofwisselingshormonen suikerziekte veroorzaken. Als een oudere hond al suikerziekte heeft moet ze gesteriliseerd worden om een behandeling met insuline in te kunnen stellen.

Nadelen sterilisatie hond

Urine incontinentie
Er bestaat de kans dat de hond urine incontinentie ontwikkelt na een sterilisatie, echter is deze kans maar klein. Dit is vooral bij de wat grotere honden en bij bepaalde rassen het geval. Urine incontinentie is meestal een tijdelijk probleem en is goed te behandelen met medicatie. Mocht de urine incontinentie een blijvend probleem worden, dan zijn hier veilige medicaties voor. Uw hond hoeft dus meestal niet onzindelijk te blijven. Volgens de nieuwste inzichten zou een sterilisatie voor de eerste loopsheid mogelijk het risico op urine incontinentie iets groter maken. Onder andere is het daarom dat we grote hondenrassen liever na de eerste loopsheid steriliseren.

Overgewicht
Na een sterilisatie zal de stofwisseling van uw hond veranderen. De hond zal wat meer eetlust krijgen en zwaarder worden indien de voeding niet aangepast wordt. Meestal is het voldoende om na de operatie het voer met 25-30% te verminderen. Echter blijven sommige honden dan alsnog zeuren om eten, omdat zij niet genoeg vulling hebben gekregen. Om dit te voorkomen kunt kiezen voor een Neutered voeding, welke speciaal is ontwikkeld voor de gesteriliseerde en gecastreerde hond. Doordat het meer vezels bevat zal de hond een voldaan gevoel krijgen en blijft hij, bij de juiste hoeveelheid brokken, goed op gewicht. Jonge honden die al voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden, zijn minder gevoelig voor het ontstaan van overgewicht.

Narcose- en operatierisico
Iedere narcose en operatie dragen een gering risico met zich mee. Het risico wordt in onze kliniek tot een minimum beperkt dankzij zorgvuldig onderzoek en uitgebreide bewaking. Zo hebben wij onder andere gasnarcose en hartbewaking tijdens narcose. In onze recovery is uitgebreide zorg aanwezig, voor een optimaal herstelresultaat. Hoe jonger de hond, hoe vlotter het herstel. De organen van de hond moeten echter wel volledig uitgegroeid zijn om de narcose te kunnen verwerken. Vandaar dat de eerste mogelijkheid om te steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden leeftijd is.

Verandering gedrag
De gedachte dat een hond slomer wordt na sterilisatie is niet helemaal correct. Een hond die overgewicht ontwikkelt na sterilisatie, zal inderdaad slomer worden. Een hond die daarentegen slank blijft na sterilisatie zal even actief blijven. Let dus goed op het gewicht van uw teef en laat haar niet te zwaar worden!

Verandering van de vacht
De vacht kan soms iets veranderen. Een ruwharige hond kan minder ruwharig worden of een hond met halflange beharing kan wat pluiziger worden. Een jong dier heeft een enorm snel herstelvermogen, sneller dan bij een hond van middelbare leeftijd. Onze ervaring is dat een hondje van 6 maanden na de operatie zeer snel herstelt, meestal al in 1 dag!

De operatie zelf

Een jong dier heeft een enorm snel herstelvermogen, groter dan bij een hond van middelbare leeftijd. Onze ervaring is dat een hond tussen de 1 en 2 jaar na de operatie zeer snel herstelt, meestal al in 1 dag! Bij een jonge hond is het meestal niet nodig om de gehele baarmoeder te verwijderen. We verwijderen dan alleen de eierstokken. Daarbij is de doorbloeding van de eierstokken bij een jonge hond minder ontwikkeld en is er minder vet in de buik aanwezig. Al deze factoren zorgen ervoor dat de operatiewond veel kleiner is.

Laparoscopische sterilisatie

Het is bij ons ook mogelijk om uw hond laparoscopisch te laten steriliseren. Hierbij worden er twee kleine gaatjes gemaakt. Via deze gaatjes worden met behulp van een scoop (kleine camera) de eierstokken gelokaliseerd en worden deze vervolgens verwijderd. Het voordeel van deze ingreep is dat de hond minder pijn heeft na de ingreep. Bovendien is de operatiewond nog kleiner. Dit alles zorgt er voor dat uw hond de dag na de ingreep weer alles kan en mag.

Conclusie

Ons advies is om een teef, waar niet mee gefokt zal worden, te laten steriliseren. De keuze om vóór of ná de eerste loopsheid te steriliseren hangt af van het ras, het karakter of eventuele bijkomende problemen. Wij zullen met u bespreken wat voor uw hond de beste keuze is.

Charlot

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website