Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Het seniorenonderzoek

Door betere diergeneeskundige zorg en betere voeding worden honden steeds ouder. Kleine honden die ouder zijn dan 8 jaar en grote honden die ouder zijn dan 5 jaar vallen al in de groep van de seniorenhonden. Een seniorhond heeft meer risico op het ontwikkelen van ouderdomsziekte zoals nier- en leverfalen, artrose, hartklachten en dementie. Tijdens de jaarlijkse controle wordt uw hond helemaal nagekeken en gecontroleerd. Echter is het niet altijd mogelijk om een duidelijke aanwijzing te krijgen of er sprake is van een ouderdomsziekte. Daarom bieden wij een seniorencheck aan om deze ouderdomsziekte eerder op te sporen en beter te kunnen behandelen. Want hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter deze aandoening is te behandelen.

Het lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek van de seniorencheck wordt uw hond uitgebreid onderzocht op verschillende aspecten die belangrijk zijn bij de oudere hond. De ademhaling en pols worden beoordeeld en het hart en de longen worden beluisterd. Dit geeft een goede indruk van het functioneren van het hart en de longen. Indien er afwijkende longgeluiden of een hartruis wordt geconstateerd, wordt hier verder onderzoek naar gedaan. Het gebit van uw hond wordt beoordeeld op tandsteen en eventuele defecten aan het gebit. Naarmate de hond ouder wordt kan er tandsteen ontwikkelen en kan het gebit gaan ontsteken, wat vaak veel pijn kan geven. De huid en de vacht worden uitgebreid bekeken en indien nodig onderzocht met een afkrabsel of punctie. Naarmate een hond ouder wordt ontwikkelen er zich regelmatig allerlei bulten. Sommige bulten zoals vetbulten zijn niet schadelijk. Echter kunnen er ook tumoren van de huid ontstaan. De gewrichten, de rug en de heupen worden onderzocht en beoordeeld op tekenen van pijnlijkheid en gewrichtsslijtage. Oudere honden ondervinden door gewrichtsslijtage en artrose vaak veel pijn met opstaan en lopen. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.

Urineonderzoek
Het onderzoek van de urine zegt zeer veel over de gezondheid van uw hond. Daarom vinden wij het belangrijk om regelmatig urineonderzoek uit te voeren om een vroege diagnose te stellen van eventuele ziekte. De urine wordt onderzocht in de kliniek, maar wij vragen u om thuis urine op te vangen. U kunt thuis urine op vangen met een lepel of bakje en deze bij ons in de kliniek langsbrengen. Voor het urineonderzoek willen wij graag verse ochtendurine, maximaal 3 uur oud. Tijdens het urineonderzoek wordt de concentratie van de urine, de aanwezigheid van eiwit en suiker in de urine bepaald. Een afwijkende concentratie of de aanwezigheid van eiwit is een van de eerste aanwijzingen voor verminderde nierfunctie. De aanwezigheid van suiker in de urine geeft een verdenking op suikerziekte (diabetes mellitus). Indien er afwijkingen zijn in het urineonderzoek wordt er verder onderzoek gedaan om de diagnose te bevestigen.

Bloedonderzoek
Tijdens het consult wordt er bloed afgenomen uit de hals of de voorpoot van uw hond. Dit bloed wordt in onze kliniek onderzocht op leverfunctie, nierfunctie, bloedsuiker en bloedeiwit. De uitslag is vaak binnen 30 minuten bekend en kan in veel gevallen direct besproken worden. Ouderdomsziekten zijn vaak sluimerend en kunnen door middel van bloedonderzoek in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Indien er afwijkingen aanwezig zijn in het bloedonderzoek kunnen er aanvullende onderzoeken worden ingezet of kan er een behandeling worden ingesteld. Indien u meer wilt weten over de onderzoeken of over het seniorenconsult dan kunt u dit vragen aan een van onze collega’s.

Gezondheidsklachten bij oudere honden zijn niet eenvoudig op te merken omdat dit proces erg geleidelijk gaat. Het is belangrijk om regelmatig op controle te komen en de gehele lichamelijke toestand van uw hond te laten controleren. Daarom bieden wij u een seniorenconsult aan om uw hond in top conditie te houden en om vroegtijdig ziekteproblemen op te sporen. Veel ouderdomskwalen zijn door middel van medicatie of voeding goed te behandelen. Hoe eerder een aandoening wordt gediagnosticeerd, hoe beter deze behandeld kan worden.
Het senioren consult bestaat uit de volgende punten:
•    Lichamelijk onderzoek
•    Urineonderzoek
•    Bloedonderzoek

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website