Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Sterilisatie / Castratie

Een vrouwtjes konijn (voedster) is geslachtsrijp op een leeftijd vanaf 3 tot 5 maanden waarbij de meeste voedsters rond de 4 maanden geslachtsrijp zijn. Konijnen hebben in tegenstelling tot andere diersoorten een geïnduceerde ovulatie. Dit betekent dat een dekking zorgt voor het vrijkomen van een eicel en vervolgens een bevruchting. Hierdoor zijn konijnen niet afhankelijk van een eisprong. De draagtijd is 28 tot 36 dagen en de kleintjes kunnen van hun moeder weg op een leeftijd van 5 weken. Ze moeten dan goed zelfstandig eten. Een voedster kan direct na de worp alweer opnieuw worden gedekt. Dit betekent dat een konijn zomaar iedere maand een nieuw nest kan krijgen.

Een groot aantal van de voedsters krijgt op latere leeftijd baarmoederkanker. Dit een ernstige aandoening waar konijnen erg ziek van kunnen worden en wat meestal dodelijk is. Om dit te voorkomen raden we u aan om de voedsters te laten steriliseren. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd.    Sterilisatie kan ook helpen als voedsters agressief worden of bij onzindelijkheid. Dit blijkt namelijk veelal door vrouwelijke hormonen te komen.

Castratie van het mannelijke konijn (ram) is mogelijk vanaf 6 maanden of eerder als hier aanleiding voor is. Vaak overleggen we dan met u wat het beste tijdstip is voor uw konijn om de ingreep uit te voeren. Het castreren van de ram is mogelijk indien de ram agressief gedrag vertoont, geen voedsters mag dekken of samen geplaatst wordt met een andere ram ( niet ideaal).

Na een operatie worden konijnen wakker in de opname. Het liefst samen.

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website