Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Vaccineren hond

Om uw hond gezond te houden raden wij u aan uw hond te vaccineren.
Bij het vaccineren van uw hond worden er via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen toegediend. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang waardoor de weerstand tegen de veroorzakers van deze ziekten verhoogd wordt.

Als uw hond nu in contact komt met de boosdoener is er een veel grotere kans dat deze uitgeschakeld wordt voor uw hond ziek wordt. Hieronder staat het vaccinatieschema dat wij aanhouden.

Inentingen 6 weken 9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar
Hondenziekte x
Parvo-virus x x
Kennelhoest x x x x
Ziekte van Weil x x x
Cocktail enting* x x   x

*bevat bovengenoemde inentingen inclusief Hepatitis contagiosa canis exclusief kennelhoest

U krijgt van ons jaarlijks een oproep voor de inenting en de daarbij behorende gezondheidscheck.

Soorten ziektes

Hondenziekte
Hondenziekte ofwel distemper, is niet alleen besmettelijk voor honden maar ook voor wolven, fretten en nertsen. Deze virusziekte komt in Nederland, doordat we vaccineren, nauwelijks meer voor. Wel komt de ziekte wereldwijd voor. Het grootste risico vormen daarom honden met een onbekende vaccinatiegeschiedenis en dan met name als ze vanuit het buitenland geïmporteerd worden.

Parvo-virus
Het parvo-virus wordt verspreid via de uitwerpselen van een besmette hond. Het is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte met vaak een dodelijke afloop. De ziekte komt nog regelmatig voor in Nederland. Het wordt vaak gezien bij niet goed gevaccineerde honden jonger dan 1 jaar, maar het kan bij alle leeftijden voorkomen.

Hondenhoest
Besmettelijke hondenhoest (vroeger kennelhoest genoemd) bestaat uit 2 verwekkers (paraïnfluenza en bordetella bronchiseptica) en is een aandoening die het ademhalingsapparaat aantast. Wanneer uw hond naar een pension, hondenuitlaatservice of hondenschool gaat is deze vaccinatie vaak verplicht.

Ziekte van Weil
Leptospirose of ziekte van Weil kan worden overgedragen door zieke ratten die de bacterie met de urine uitscheiden. Ook kan de bacterie worden overgedragen met de urine van besmette maar niet (meer) zieke honden, door bijvoorbeeld het besnuffelen van elkaars geslachtsdelen.

Hepatitis contagiosa canis
Hepatitis contagiosa canis is een besmettelijke leverziekte die vooral verspreid wordt via de urine van geïnfecteerde honden.

 

Buitenland

Als u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen zijn er een aantal verplichtingen:

Hondsdolheid (rabiës).
Wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland moet deze tegen hondsdolheid (rabiës) gevaccineerd worden. Voor de meeste landen geldt dat de rabiësenting 3 weken voor vertrek gegeven dient te zijn.

Europees dierenpaspoort.
Ook is een Europees dierenpaspoort verplicht waar alle vaccinaties en/of registraties in staan vermeld. Tijdens de vaccinatie zal er een exemplaar aan u worden verstrekt.

Elektronische identificatie
Chippen is het elektronisch identificeren van de pup. Tegenwoordig moet iedere pup binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn. De chip of transponder (ten grootte van een rijstkorrel) wordt boven het linkerschouderblad ingebracht met een soort injectienaald. Als uw pup gechipt en geregistreerd is, kan het gemakkelijker worden teruggevonden. Asielen en dierenartsen kunnen via de chip het identificatienummer lezen en zien in de computer wie de eigenaar is. Dit centrale systeem maakt het mogelijk uw dier snel te traceren. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast hebben sommige landen nog aanvullende eisen. Ook voor landen buiten de EU gelden andere voorwaarden. Bekijk de invoereisen hond/kat/fret hier: Invoereisen.

Bovendien komen in bepaalde landen ziektes voor die in Nederland nog niet voorkomen (oa. hartworm, leishmania etc). Het is daarom verstandig om, voordat u op reis gaat, contact met ons op te nemen zodat we u kunnen informeren of er nog bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

Pup – Dierenkliniek de Waalsprong

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website