Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Laparoscopische sterilisatie

Bij ons kan de sterilisatie van uw hond ook laparoscopisch plaatsvinden. Dit is een sterilisatie via een kijkoperatie. We maken dan twee kleine gaatjes (maximaal 1 cm) waardoor een camera en een tang de buik in worden gebracht. Door de camera krijgen we op het scherm een mooi beeld te zien van alle buikorganen. We zoeken vervolgens de eierstokken op en kunnen deze door middel van de speciale tang verwijderen. Het voordeel is dat je de eierstokken dus op de plek laat en ze daar worden verwijderd. Met de traditionele methode haal je de eierstokken een stukje buiten de buik. Hierdoor wordt er meer aan de banden van de eierstokken getrokken wat pijnlijk is.

Voordelen:

  • In plaats van 1 grote wond, twee kleine wondjes.
  • De operatietijd is korter waardoor ook een lichtere en kortere narcose kan worden gebruikt.
  • Door de camera heb je een goed overzicht van de buikorganen.
  • Minder kans op complicaties en infecties. Door de kleinere wond en omdat je alleen met instrumentaria in de buik zit heb je minder kans op infecties. Bovendien heb je door de camera een goed overzicht waardoor je de gehele operatie goed in beeld kan brengen.
  • De hond herstelt snel. Dit komt omdat ze minder napijn heeft en de kleinere wondjes.
  • De hond kan daardoor de volgende dag alles weer doen.
  • Dankzij de kleine wondjes likken de honden hier vaak helemaal niet aan waardoor een rompertje of kraag vaak niet nodig is.
  • De operatie kan op ieder moment van de cyclus van uw teef plaatsvinden.

Nadelen:

  • Wanneer er tijdens de operatie blijkt dat de baarmoeder afwijkend is en deze dus in zijn geheel moet worden verwijderd, kan dit niet via de kijkoperatie plaatsvinden. De operatie zal dan toch via de traditionele manier moeten worden voortgezet. De gaatjes zijn hiervoor namelijk te klein. Gelukkig komt dit zelden voor. Als het voorkomt is het meestal bij oudere honden.
  • De gebruikte apparatuur is erg kostbaar waardoor de prijs voor deze operatie hoger is dan voor de traditionele ingreep.

Hieronder is een link waarbij u ziet hoe de operatie plaatsvindt:

Video laparoscopische sterilisatie

Sinds kort opereren wij ook door middel van de unieke single scoop methode. Doordat er slechts een snede van ongeveer van 12 mm wordt gemaakt, is het herstelproces nóg sneller en de ‘wond’ genezing nóg mooier.

De snede wordt gemaakt in het verlengde van de navel waardoor er, na herstel, weinig litteken zichtbaar zal zijn. De methode wordt toegepast bij honden boven de 25 kilogram, bij kleinere honden en katten heeft deze methode geen meerwaarde.

Steriliseren door middel van een laparoscopische sterilisatie (kijkoperatie) voor grote en kleine honden bieden we al een tijd aan bij ons in de kliniek. Meer informatie hierover kunt u vinden onder het kopje ‘laparoscopische sterilisatie’.

Charlot

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website