Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Vaccineren kat

Om uw kat gezond te houden raadt Dierenkliniek de Waalsprong  u aan uw kat te vaccineren. Bij het vaccineren van uw kat wordt er via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang waardoor de weerstand tegen de veroorzakers van deze ziekten verhoogd wordt. Als uw kat nu in contact komt met de boosdoener is er een veel grotere kans dat deze uitgeschakeld wordt voor uw kat ziek wordt. Hieronder staat het schema dat wij aanhouden.

Inentingen 9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar
Niesziekte X x x x x x
Kattenziekte x x x x
Neusenting Bb x x x x x
U krijgt van ons jaarlijks een oproep voor de inenting en de daarbij behorende gezondheidscheck.

Soorten ziektes

Niesziekte
Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpes virus en het feline calicivirus. Beide virussen leiden tot voorste luchtweg infecties en oogontstekingen. Feline herpes virus veroorzaakt ernstige ziekte verschijnselen en het kan soms enkele weken duren tot dat het helemaal hersteld. Het feline calicivirus veroorzaakt mildere klachten, kenmerkend voor een infectie met het calicivirus zijn zweertjes in de mondholte.

Kattenziekte
Kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenie virus, is zeer besmettelijk en overleeft lang in de omgeving. Deze virusziekte komt in Nederland, doordat we vaccineren, nauwelijks meer voor. Wel komt de ziekte wereldwijd voor. Jonge katten zijn het meest vatbaar voor deze virale aandoening.

Neusenting
Neusenting Bb: naast virussen zijn er ook enkele bacteriën die niesziekte kunnen veroorzaken. Bordetella Bronchiseptica is een van de bacteriën die milde niesziekte klachten veroorzaken bij de kat. Indien katten in een omgeving leven met een hoge kattendichtheid zoals een pensioen wordt aangeraden om deze katten te vaccineren met de neusenting.

Buitenland

Als u uw kat mee naar het buitenland wilt nemen zijn er een aantal verplichtingen:

Inenting tegen Hondsdolheid (rabiës)
Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland moet deze tegen hondsdolheid (rabiës) ingeënt worden. Voor de meeste landen geldt dat de rabiësenting 3 weken voor vertrek gegeven dient te zijn.

Europees dierenpaspoort
Ook is een Europees dierenpaspoort verplicht waar alle inentingen en/of registraties in staan vermeld. Tijdens de vaccinatie zal er een exemplaar aan u worden verstrekt.

Elektronische identificatie
Chippen is het elektronisch identificeren van het kitten. De chip of transponder (ten grootte van een rijstkorrel) wordt boven het linkerschouderblad ingebracht met een soort injectienaald. Als uw pup gechipt en geregistreerd is, kan het gemakkelijker worden teruggevonden. Asielen en dierenartsen kunnen via de chip het identificatienummer lezen en zien in de computer wie de eigenaar is. Dit centrale systeem maakt het mogelijk uw dier snel te traceren. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast hebben sommige nog aanvullende eisen. Ook voor landen buiten de EU gelden andere voorwaarden. Bekijk de invoereisen hond/kat/fret hier: InvoereisenBovendien komen in bepaalde landen ziektes voor die in Nederland nog niet voorkomen. Het is daarom verstandig om, voordat u op reis gaat, contact op te nemen met Dierenkliniek de Waalsprong zodat we u kunnen informeren of er nog bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website