Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Sterilisatie

De krolse poes
Een poes wordt gemiddeld rond de 5-8 maanden geslachtrijp en heeft een cyclus van 3 weken. Dit betekent dat een poes iedere 3 weken krols kan worden, dit gaat gepaard met een typische miauw en de poes kan erg luidruchtig zijn. Katten die normaal goed in omgang zijn met andere katten en mensen kunnen tijdens de krolsheid afwijkend gedrag vertonen. Bij de aanwezigheid van katers vindt de dekking plaats tijdens de krolsheid. Een poes heeft een geïnduceerde ovulatie wat betekend dat er een ovulatie (eisprong) plaatsvindt door prikkeling van de vaginawand (dekking).

Medicatie
Het voorkomen van de krolsheid kan naast het uitvoeren van een sterilisatie worden onderdrukt door medicatie. Vroeger werd regelmatig de poezenpil voorgeschreven. De pil mag pas na de eerste krolsheid gegeven worden omdat er anders goedaardige gezwellen uitgaande van de melkklieren kunnen ontstaan.  Tegenwoordig is er steeds meer bekend over alle bijwerkingen van dit medicijn en wordt het nauwelijks meer gebruikt. Gebruik van de poezenpil kan lijden tot melkklier tumoren, ontsteking van de baarmoeder en suikerziekte. Tevens kunnen er afwijkende kittens geboren worden indien er een pil wordt uitgebraakt of vergeten.

Wat we wel adviseren is het plaatsen van een implantaat. Dit implantaat zorgt ervoor de de poes niet meer krols wordt en geen ongewenste zwangerschap meer kan krijgen. De werkingsduur van een implantaat kan erg verschillen. Gemiddeld werkt een implantaat 1,5 jaar. We plaatsen zo een implantaat het liefst onder een roesje ter hoogte van de navel van de poes. Dan kunnen we het implantaat namelijk ook weer verwijderen als u op een ander moment wel een nestje wil fokken met uw dier.

Voordelen van sterilisatie

Preventie krolsheid en ongewenste dracht
Sterilisatie voorkomt het ontstaan van de krolsheid en dus ook alle bijkomende problemen die daardoor kunnen ontstaan. Daarnaast wordt ongewenste dracht voorkomen.

Melkkliertumoren en baarmoederonsteking
Iedere krolsheid staat het lichaam van de poes onder invloed van hormonen wat naast gedragsveranderingen ook medische klachten kan geven. Intacte poezen hebben kans op het ontstaan van baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Door het verwijderen van de eierstokken wordt de kans op het ontstaan van deze aandoeningen verminderd.

Nadelen van sterilisatie

Overgewicht
Na een sterilisatie zal de stofwisseling van uw kat veranderen. Uw kat zal wat meer eetlust krijgen en zwaarder worden indien de voeding niet aangepast wordt. Om dit te voorkomen is ons advies om de voeding aan te passen.  We hebben in onze kliniek hiervoor de neutered voeding van royal canin, deze is ontwikkeld voor de gesteriliseerde en gecastreerde kat en bevat meer vezels. Hierdoor zal de kat een voldaan gevoel krijgen en blijft ze, bij de juiste hoeveelheid brokken, goed op gewicht.

Narcose- en operatierisico
Iedere narcose en operatie dragen een gering risico met zich mee. Het risico wordt in onze kliniek tot de minimum beperkt dankzij zorgvuldig onderzoek en uitgebreide bewaking. Zo hebben wij onder andere gasnarcose en hartbewaking tijdens narcose. In onze recovery is uitgebreide zorg aanwezig, voor een optimaal herstelresultaat. Hoe jonger de kat, hoe vlotter het herstel. De organen van de kat moeten echter wel volledig uitgegroeid zijn om de narcose te kunnen verwerken. Vandaar dat de eerste mogelijkheid om te steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden leeftijd is.

De operatie zelf
Een jong dier heeft een enorm snel herstelvermogen, groter dan bij een kat van middelbare leeftijd. Onze ervaring is dat een kat van 6 maanden na de operatie zeer snel herstelt, meestal al in 1 dag! Bij een jonge kat, die nog niet krols is geweest, zal de baarmoeder niet verwijderd worden. Daarbij is de doorbloeding van de eierstokken bij een jonge kat minder ontwikkeld en is er minder vet in de buik aanwezig. Al deze factoren zorgen ervoor dat de operatiewond veel kleiner is. Bij een jonge kat wordt er in principe alleen de eierstokken verwijderd.

Conclusie

Ons advies is om een poes, waar niet mee gefokt zal worden, te laten steriliseren.

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website