Vuurwerkangst bij uw huisdier

Geschreven door Fraukje van Doorn

Binnenkort is het weer zo ver, Oud & Nieuw! Altijd leuk, maar niet voor alle dieren.

Veel dieren zullen de harde geluiden willen ontwijken en ontvluchten. Soms zullen ze zo geschrokken zijn tijdens het uitlaten van alle harde knallen op straat dat er zich een angststoornis ontwikkeld. Hierbij geven we u informatie met tips bij vuurwerkangst.

Aanpakken van vuurwerkangst:

1. Lange termijn: Ruim van te voren trainen op geluiden.

Als u op tijd bij ons in de praktijk komt met het feit dat uw hond of kat last heeft van vuurwerkangst zullen we adviseren om te gaan trainen met de bijbehorende geluiden. Er zijn speciale cd’s met vuurwerkgeluiden die we daarvoor kunnen bestellen.De trainingstechniek die wordt toegepast bestaat uit meerdere fases. Je begint met de geluiden zacht af te laten spelen, en naarmate de training vordert kunt u het geluid steeds harder zetten. Doordat er wordt begonnen met een zacht geluid, en deze steeds meer wordt opgevoerd zult u merken dat uw dier aan het geluid gewend raakt.

Als uw huisdier niet reageert op het geluid, beloont u hem of haar met een spel, iets lekkers of aandacht.

U moet er wel rekening mee houden dat er minimaal 6 weken voor nodig zijn om dit goed te kunnen trainen. Het grote voordeel is wel dat als uw dier er op deze manier aan gewend raakt dit een oplossing is voor de lange termijn. U hoeft dit dus maar eenmalig te doen.

Een extra tip waarmee u het trainen kunt vergemakkelijken is om uw hond of kat tijdens de trainingsperiode speciale voeding van Royal Canin: Calm® diet te geven. Dit voer bevat supplementen die zorgen dat de angst iets minder wordt. Waardoor uw hond of kat minder schrikachtig zal zijn.

2. Korte termijn aanpak: Medicatie

Helaas wordt er vaak pas vlak voor Oud&Nieuw weer stil gestaan bij het probleem. Er is dan meestal niet meer voldoende tijd om te gaan trainen.
Het is afhankelijk van de ernst van de angst welk middel het meest geschikt is.

Als de angst aanwezig is maar niet het “normale” gedrag enorm beïnvloed. Adviseren we voor de hond het gebruik van de Adaptil® halsband en/of verdamper eventueel in combinatie met Adaptil® tabletten. De halsband en verdamper bevat feromonen. Dat zijn chemische “geur”stofjes die wij niet waarnemen maar de hond wel. Het kan vergeleken worden met de moedergeur. Honden worden hier over het algemeen rustiger door. De tabletten bevatten natuurlijke stoffen die stress verminderd werken.
Voor de kat adviseren we een Feliway® verdamper. Deze kan in een stopcontact worden gestopt. Het verspreidt dan de feromonen door de kamer.

Als de angst zeer heftig is kan het geneesmiddel Alprazolam voorgeschreven worden. Alprozolam moet gedoseerd worden op effect: het ene dier heeft meer nodig dan het andere dier. Door op de dag voor Oud&Nieuw te beginnen met deze medicatie is er voldoende tijd om te beoordelen wat de juiste dosering is. Het beoogde effect van Alprazolam is om wel het angstgedrag te remmen maar niet dusdanig dat uw dier er suf van wordt. Dit was wel bij het vroegere middel het geval: veel dieren konden dan niet meer op hun pootjes staan en normaal lopen.

Extra tips en voorzorgsmaatregelen:

Hier nog wat extra aanvullende tips om de jaarwisseling voor uw dier makkelijker te maken.

* Laat de hond overdag lekker lang uit op een plek waar het rustig is met vuurwerk. Zo wordt de hond moe. Advies voor katten is juist om deze binnen te houden.

* Geef het dier veel afleiding. Begin hier al vroeg op de dag mee bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes ( bijvoorbeeld een gevulde Kong® voor honden of een gevulde Pipolino® voor katten ) Voor katten een doos: om mee te spelen maar ook om zich te kunnen verstoppen.

* Gordijnen sluiten zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.

* Zet eventueel radio/tv aan ( niet met harde geluiden).

* Laat uw dier een rustig plekje uitzoeken en creëer verschillende keuze mogelijkheden. Indien uw hond gewend is aan een bench, kunt u deze ook afdekken met een deken om zo het geluid extra te dempen.

* Probeer zelf ook zo rustig mogelijk te blijven en zo min mogelijk over te brengen op uw dier.

* Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angst, beloon uw dier.

* Negeer uitingen van angstgedrag. Niet omdat steun niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag te voorkomen. U steunt uw dier ook door het preventief afleiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er voor om naast u te gaan zitten tijdens het vuurwerk ga hem dan niet uitgebreid zitten aaien of toespreken als hij zit te trillen van angst. Geef het dier passief steun.

* Bij zowel korte als lange termijn aanpak kan bij honden de Adaptil® verdamper, halsband en/of tabletten worden gebruikt. Een combinatie ervan is het optimaalst. Voor katten de Feliway® verdamper. Ook kan er gebruik worden gemaakt van Royal Canin Calm Diet®. Deze producten boeken vaak goed effect bij milde angsten.

Heeft u vragen over een van deze producten, neem gerust contact met ons op!

feliway