Tips voor Oud en Nieuw

Vuurwerkangst:

Ieder jaar is het voor een groot aantal dieren toch weer heel spannend, de jaarwisseling. Om ze een handje te helpen hebben we hieronder een tabel gemaakt waarin de meest voorkomende symptomen staan die honden en katten laten zien bij angst. Onder de tabel vind je tips hoe je jouw huisdier kunt ondersteunen tijdens deze acute angst. Natuurlijk mag je altijd contact met ons opnemen voor verdere toelichting.

Hoe kan je de  herkennen bij jouw:

hond kat
Oren naar beneden of naar achteren Oren plat tegen de kop
Staart omlaag, tussen de poten of plat tegen de onderkant van de buik Zwiepende staart
Lage houding Ineengedoken zitten
Omrollen op de rug Schokjes in de vacht op de rug
Plassen en/of ontlasting in huis Urine sproeien of buiten de kattenbak
Likken, graven en/of krabben Regelmatig over de neus likken
Vermijden van oogcontact Rug toekeren, geen oogcontact maken
Terugtrekken mondhoeken Verwijdde pupillen
Trillen en beven Hele lichaam of de kop schudden
Ineen duiken of juist rusteloos zijn Sluipend verplaatsen
Alles extra goed in de gaten houden Pootje heffen
Blaffen of janken Grommen, sissen of janken
Verminderde eetlust Verminderde eetlust
Verstoppen Verstoppen
Versnelde ademhaling en hartslag Versnelde ademhaling en hartslag
Hijgen Tongelen
Braken Braken en diarree
Kwijlen Gapen

 

Wat kan je zelf doen tijdens de jaarwisseling:

  1. Of je hond, kat of konijn nu echt bang is of niet, creëer een Safe Haven. Dit is een plek waar het dier normaal al graag ligt en zich op zijn / haar gemak voelt. Maak deze plek extra comfortabel en zorg dat er zo min mogelijk geluid en licht door dringt. Sommige dieren vinden het echt fijn als het een soort holletje is waar ze in kunnen kruipen. Zorg dat je het dier nooit verplicht daar te gaan liggen maar dat deze zelf de keuze heeft.
  2. Veiligheid bieden is heel belangrijk en in sommige gevallen kan dit bij jou! Vindt jouw dier het fijn om lekker bij jou te zitten, laat dit dan vooral toe. Probeer hierbij enkel je dier te steunen. Een massage kan ook bij je dier, ontspannend werken. Maak dan rustige bewegingen.
  3. Wanneer je een dier hebt die graag voor je werkt, kan het zin hebben om deze een opdracht te geven. Dit kan zijn in de vorm van een hersenwerkje (bijvoorbeeld voor de kat of konijn). Bij een hond kan het ook steun geven hem/haar simpele oefeningen als ‘zit’ en ‘af’ te laten gaan. Door simpele oefeningen te geven leidt je een dier af van de harde geluiden en/of flitsen.
  4. Kauwen werkt ontspannend. Dus heeft jouw hond (of kat) op dat moment nog oog voor een lekker bot of iets anders wat hij/zij op dat moment mag hebben? Geef dit dan, het kan ondersteunend werken.
  5. Zorg dat honden of katten binnen zijn met de jaarwisseling. Een kat kan het beste op oudejaarsdag binnen blijven mochten er overdag al knallen hoorbaar zijn. Zorg bij buitenkonijnen dat het hok (deels) afgedekt is zodat de konijnen de knallen minder goed horen en de flitsen niet zien. Ook kan ze tijdens de jaarwisseling in een (koude) schuur zetten, een oplossing zijn.
  6. Laat een hond ‘s ochtends goed uit in een vuurwerkvrij gebied, waarbij hij/zij lekker heeft kunnen snuffelen zodat deze de dag ontspannen begint. Dwing een hond oudejaarsdag niet heel ver te lopen als deze echt bang is, neem genoegen met even een plasje en wanneer de hond aangeeft niet verder te willen, ga dan terug. Lijn een bange hond deze periode altijd dubbel aan. Er zijn hiervoor speciale tuigen verkrijgbaar.
  7. Controleer vooraf of de chip van jouw dier goed geregistreerd is.
  8. Er bestaan tegenwoordig hulpmiddelen zoals een medicatie, een Thundershirt, dieetvoeding en feromonen. Denk je dat jouw hond of kat toch meer nodig heeft dan bovenstaande tips? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen kijken wat bij jullie past en wat nu qua tijd nog mogelijk is.

Tijdens de jaarwisseling kan je slechts proberen een dier zo comfortabel mogelijk te houden maar wanneer je écht een dier hebt met angst voor geluiden, is het zaak om al begin van het jaar te gaan trainen. Ook met pups is trainen erg belangrijk. Angst voor geluiden is pas volledig ontwikkeld met een leeftijd van vier jaar. Er zijn verschillende trainingsgeluiden te downloaden. Rustig opbouwen is hierbij heel erg belangrijk. Vraag bij ons meer informatie hierover.

Iedereen een hele fijne en zorgeloze jaarwisseling toegewenst en we zien iedereen graag weer in het nieuwe jaar!