Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Titerbepaling

Titerbepaling (Titeren) in plaats van vaccineren.
Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de zin en onzin van vaccineren. We zijn van mening dat vaccineren nog steeds zinvol is om te doen. Alleen of het nodig is om iedere 3 jaar de volledige cocktail inenting te herhalen is per individu verschillend. Dit is immers afhankelijk of uw dier in het bloed nog antilichamen tegen deze ziektes heeft. Wanneer u wilt weten of uw dier nog goed beschermd is en misschien de inenting nog niet nodig heeft is het mogelijk om met behulp van een bloedtest (de titerbepaling) dit vast te stellen.

Wat is een titer bepaling ofwel titeren?
Bij een titerbepaling (titeren) wordt er een druppel bloed afgenomen. Hiermee kan worden onderzocht of er nog voldoende vaccinatiestoffen (antilichamen) aanwezig zijn voor de drie belangrijkste ziektes: parvo, hondenziekte en HCC (hepatitis). Met deze methode kan dus de status van uw dier in kaart worden gebracht waardoor veel gerichter kan worden ingeënt. Er wordt hierdoor een vaccinatieschema op maat gemaakt waardoor niet meer ieder jaar standaard alle vaccinaties worden gegeven. Ook kan deze test gebruikt worden als uw hond een onbekende vaccinatiehistorie heeft, als uw hond bijvoorbeeld uit het buitenland komt.
De test wordt in de praktijk uitgevoerd. Zo heeft u dezelfde dag nog de uitslag en kan deze in het vaccinatieboekje worden genoteerd.

Voor wie?
In principe is het voor alle honden geschikt. In het bijzonder is het aan te raden bij honden die gevoelig reageren op een inenting, oudere honden, honden die langdurig op medicatie staan, honden met chronische ziekte, bepaalde rassen die gevoelig zijn voor auto-immuunziektes en zoals eerder aangegeven honden met een onbekende vaccinatie geschiedenis.

Helemaal geen inenting meer nodig?
Zoals uit bovenstaande tekst blijkt is de test alleen mogelijk voor de ziektes: parvo, hondenziekte en HCC. Voor de ziekte van weil (leptospirose) is het helaas niet mogelijk om de antilichamen te bepalen. Wanneer uw hond tot de risicogroep behoort (zoals onder andere in contact komt met oppervlakte water, veel gras eet, direct of indirect contact heeft ratten) zal het advies daarom ook zijn om deze inenting wel jaarlijks te geven. Bovendien is deze ziekte ook besmettelijk voor de mens. Dit advies geldt tevens voor de besmettelijke hondenhoest, vroeger kennelhoest genaamd. Wanneer uw hond veel in contact komt met andere honden of naar een pension of kennel gaat is het advies om deze inenting ook jaarlijks te geven. Het is geen inenting die middels een injectie wordt gegeven maar een druppel op de neus. De meeste pensions accepteren overigens voor de overige inentingen de titerbepaling als deze niet ouder is dan 3 maanden.
Voor het buitenland blijft het bovendien verplicht om de rabiës inenting te geven. Deze werkt 3 jaar.

Wanneer?
Het advies is om jaarlijks met uw hond op controle te komen. Uw hond wordt dan geheel nagekeken en we kunnen dan direct bloed afnemen voor de titerbepaling. Indien nodig kan vervolgens alvast de inenting tegen de ziekte van weil, besmettelijke hondenhoest en/of rabiës gegeven worden.

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website