Vaccinatie

Huisvesting en voeding zijn erg belangrijk om u viervoeter gezond te houden. Daarnaast adviseren wij als praktijk om uw konijn doormiddel van vaccinatie te beschermen tegen veelvoorkomende virale aandoeningen. Wij adviseren om te vaccineren tegen Myxomatose, Viraal Haemmorhagic Disease 1 (VHD 1) en VHD 2. VHD wordt ook wel RHD genoemd: rabbit haemorrhagic disease. Hieronder ziet u het vaccinatie schema wat wij als praktijk adviseren. Voor meer informatie over deze ziekte kunt u vinden onder het kopje ziekte.

 

Vaccinatie 6 weken leeftijd 10 weken leeftijd 6 maanden leeftijd  1 jaar leeftijd  1.5 jaar leeftijd 2 jaar leeftijd
Myxomatose X     X   X
VHD 1 X     X   X
VHD 2*   X X X X X
 
*VHD 2 mag gevaccineerd worden vanaf 30 dagen maar moet dan wel geboosterd worden na 6 weken. Vanaf 10 weken leeftijd is het niet meer nodig om te boosteren.


Myxomatose en VHD 1


Konijnen vaccineren wij in onze praktijk tegen myxomatose en VHD 1 met Nobivac Myxo-RHD. Dit is een combinatie vaccin wat vanaf 6 weken leeftijd gegeven mag worden en na een periode van 3 weken 1 jaar bescherming geeft. Ondanks dat dit vaccin beschermt voor 2 virussen is het maar 1 injectie die wij geven. U kunt iedere dag en op elk gewenst tijdstip een afspraak bij ons maken voor deze vaccinatie. Tijdens de vaccinatie wordt uw konijn gewogen, volledig onderzocht en krijgt u van ons een vaccinatie boekje mee. Het volledige onderzoek bestaat uit de volgende punten: gebitsinspectie, beoordelen van de ogen en oren, luisteren naar het hart en de longen en onderzoeken van de buik. Tevens nemen we tijdens het consult de huisvesting en het voedingspatroon met u door. Voor meer informatie over de ziekte myxomatose en VHD 1 kunt u kijken op de site onder het kopje ziekte.


VHD 2


Sinds december 2015 is voor het eerst in Nederland een variant van de dodelijke konijnenziekte VHD 1 gediagnosticeerd, namelijk VHD 2. VHD 2 is een variant van het VHD 1 virus en is 2010 in Frankrijk voor het eerst gevonden. Sinds december 2015 heeft het VHD 2 virus zich verspreid door Nederland wat resulteerde in konijnensterfte in heel Nederland. Als kliniek adviseren wij om konijnen in te enten tegen VHD 2. Konijnen die jonger zijn dan 10 weken mogen vanaf 30 dagen worden geënt en dienen geboosterd te worden na 6 weken. Konijnen ouder dan 10 weken hoeven niet geboosterd te worden, eenmalige vaccinatie resulteert in een bescherming na 7 dagen van 6 maanden. In tegenstelling tot het vaccin Nobivac Myxo-RHD dient de vaccinatie voor de VHD 2 iedere 6 maanden herhaalt te worden. In onze kliniek vaccineren we tegen VHD 2 met het vaccin Cuniparvac RHD Variant. Voor de vaccinatie kunt u een afspraak op een van onze speciale VHD 2 entdagen. Het vaccin is alleen beschikbaar in meerdere dosis vaccinatieflacons waardoor we op een dag meerdere konijnen enten. In overleg kunnen we ook altijd een uitzondering maken om u konijn op een andere aparte dag te vaccineren. Voor meer informatie over de ziekte VHD 2 kunt u kijken op de site onder het kopje ziekte.

Contact

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen
(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent

 

T. 024 - 303 11 01
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

: Dierenkliniek De Waalsprong

 

Laatste berichten

klanten vertellen

Openingstijden

Maandag 8:30 - 19:30 uur
Dinsdag 8:30 - 18:00 uur
Woensdag 8:30 - 19:30 uur
Donderdag 8:30 - 18:00 uur
Vrijdag 8:30 - 19:30 uur
Zaterdag 9:00 - 11:00 uur
Zondag Uitsluitend voor spoedgevallen

We werken alleen op afspraak