Sterilisatie / Castratie

Een vrouwtjes konijn (voedster) is geslachtsrijp op een leeftijd vanaf 3 tot 5 maanden waarbij de meeste voedsters rond de 4 maanden geslachtsrijp zijn. Konijnen hebben in tegenstelling tot andere diersoorten een geïnduceerde ovulatie. Dit betekent dat een dekking zorgt voor het vrijkomen van een eicel en vervolgens een bevruchting. Hierdoor zijn konijnen niet afhankelijk van een eisprong. De draagtijd is 28 tot 36 dagen en de kleintjes kunnen van hun moeder weg op een leeftijd van 5 weken. Ze moeten dan goed zelfstandig eten. Een voedster kan direct na de worp alweer opnieuw worden gedekt. Dit betekent dat een konijn zomaar iedere maand een nieuw nest kan krijgen.  


Een groot aantal van de voedsters krijgt op latere leeftijd baarmoederkanker. Dit een ernstige aandoening waar konijnen erg ziek van kunnen worden en wat meestal dodelijk is. Om dit te voorkomen raden we u aan om de voedsters te laten steriliseren. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. Als uw konijn tussen de 6 en 9 maanden leeftijd is, is het mogelijk om alleen de eierstokken te verwijderen (hetzelfde als we bij honden en katten doen). Hierdoor is de snede die gemaakt hoeft te worden vaak iets kleiner en de operatietijd/narcosetijd ook. Wanneer uw konijn echter ouder is dan 9 maanden is het niet te adviseren om alleen de eierstokken te verwijderen maar ook de gehele baarmoeder. Dit doen wij omdat, in tegenstelling tot bij honden en katten, de baarmoeder bij konijnen na het verwijderen van alleen de eierstokken dan alsnog tumoreus kan ontaarden.  Sterilisatie kan ook helpen als voedsters agressief worden. Dit blijkt namelijk veelal door vrouwelijke hormonen te komen.

Castratie van het mannelijke konijn (ram) is mogelijk vanaf 6 maanden of eerder als hier aanleiding voor is. Vaak overleggen we dan met u wat het beste tijdstip is voor uw konijn om de ingreep uit te voeren. Het castreren van de ram is mogelijk indien de ram agressief gedrag vertoont, geen voedsters mag dekken of samen geplaatst wordt met een andere ram ( niet ideaal).

Contact

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen
(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent

 

T. 024 - 303 11 01
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

: Dierenkliniek De Waalsprong

 

Laatste berichten

klanten vertellen

Openingstijden

Maandag 8:30 - 19:30 uur
Dinsdag 8:30 - 18:00 uur
Woensdag 8:30 - 19:30 uur
Donderdag 8:30 - 18:00 uur
Vrijdag 8:30 - 19:30 uur
Zaterdag 9:00 - 11:00 uur
Zondag Uitsluitend voor spoedgevallen

We werken alleen op afspraak