Huisvesting


Het is erg belangrijk dat konijnen voldoende ruimte, beweging en aandacht krijgen. Omdat konijnen sociale dieren zijn is het aan te raden konijnen van jongs af aan met tenminste twee dieren te houden. Het eenvoudigste is om konijnen van jongs af aan bij elkaar te houden, konijnen die met elkaar opgroeien leven vaak goed samen. Als konijnen wat ouder zijn is het nog steeds belangrijk dat ze niet alleen gehuisvest zijn maar dan is het wel belangrijk om de konijnen aan elkaar te laten wennen. De konijnen kunnen elkaar het beste op neutraal terrein voor het eerst ontmoeten en laat ze ook goed wennen aan elkaar voordat u ze samen alleen laat. De beste combinatie van de huisvesting van twee konijnen is een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster). Essentieel is in dat geval wel dat het liefst beide konijnen maar zeker het mannetje gecastreerd moeten worden. Twee voedsters kunnen ook samen gehuisvest worden maar deze kunnen op latere leeftijd wel gaan vechten met elkaar vanwege de hormoonhuishouding. Twee rammen is meestal geen goede combinatie zelfs als ze beide gecastreerd zijn. Konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden kunnen het beste worden gecastreerd en gesteriliseerd. Een ram met name vanwege het gedrag maar voedsters krijgen vaak baarmoeder tumoren indien ze niet op vroege leeftijd ( 6 maanden) worden gesteriliseerd.


Als u een konijn binnenshuis wilt houden, zet de kooi dan op een tochtvrije en rustige plek, nooit naast de verwarming of op een plek waar de zon naar binnen schijnt. Voor de bodembedekking kan een krant met daarop zaagsel en stro worden gebruikt. Kies een kooi die gemakkelijk te reinigen is en te desinfecteren is. Een konijn die binnenshuis gehouden wordt moet meerdere uren per dag buiten de kooi door huis kunnen lopen. Onvoldoende beweging heeft als risico een slechte ontwikkeling van bespiering en conditie. Houdt wel altijd toezicht op het konijn omdat ze in huis aan meubels of kabels kunnen knagen. Konijnen zijn van nature hele schone dieren, door het plaatsen van een wc bakje waar de konijnen de behoefte ik kunnen doen blijft het hok langer schoon.


Voor buiten is een ruim en goed geïsoleerd (tochtvrij) binnenhok met stro en een uitloop naar buiten het beste. Zorg in de winter voor voldoende stro. Om het konijn van genoeg lichaamsbeweging te voorzien kunt u een buitenren maken. Zorg dat er een kippengaasbodem onder de buitenren zit om eventueel graven en ontsnappen te voorkomen. Verschoon het verblijf van uw konijn twee keer per week. De penetrante geur van de keutels en plas kunnen namelijk oog- en luchtwegirritaties veroorzaken.

Contact

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen
(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent

 

T. 024 - 303 11 01
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

: Dierenkliniek De Waalsprong

 

Laatste berichten

klanten vertellen

Openingstijden

Maandag 8:30 - 19:30 uur
Dinsdag 8:30 - 18:00 uur
Woensdag 8:30 - 19:30 uur
Donderdag 8:30 - 18:00 uur
Vrijdag 8:30 - 19:30 uur
Zaterdag 9:00 - 11:00 uur
Zondag Uitsluitend voor spoedgevallen

We werken alleen op afspraak