Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Huisvesting

Het is erg belangrijk dat konijnen voldoende ruimte, beweging en aandacht krijgen. Omdat konijnen sociale dieren zijn is het aan te raden konijnen van jongs af aan met tenminste twee dieren te houden. Het eenvoudigste is om konijnen van jongs af aan bij elkaar te houden, want konijnen die met elkaar opgroeien leven vaak goed samen. Als konijnen wat ouder zijn is het nog steeds belangrijk dat ze niet alleen gehuisvest zijn, maar dan is het wel verstandig om de konijnen rustig aan elkaar te laten wennen. De konijnen kunnen elkaar het beste op neutraal terrein voor het eerst ontmoeten en laat ze ook goed wennen aan elkaar voordat u ze samen alleen laat. De beste combinatie van de huisvesting van twee konijnen is een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster). Essentieel is in dat geval wel dat het liefst beide konijnen, maar zeker het mannetje gecastreerd moeten worden. Twee voedsters kunnen ook samen gehuisvest worden maar deze kunnen op latere leeftijd wel gaan vechten met elkaar vanwege de hormoonhuishouding. Twee rammen is meestal geen goede combinatie zelfs als ze beide gecastreerd zijn. Konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden kunnen het beste worden gecastreerd en gesteriliseerd. Een ram met name vanwege het gedrag en voedsters krijgen vaak baarmoedertumoren indien ze niet op vroege leeftijd ( 6 maanden) worden gesteriliseerd.
Als u een konijn binnenshuis wilt houden, zet de kooi dan op een tochtvrije en rustige plek, nooit naast de verwarming of op een plek waar de zon naar binnen schijnt. Voor de bodembedekking kan een krant met daarop zaagsel en stro worden gebruikt. Kies een kooi die gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren is. Een konijn die binnenshuis gehouden wordt moet meerdere uren per dag buiten de kooi door huis kunnen lopen. Onvoldoende beweging heeft als risico een slechte ontwikkeling van bespiering en conditie. Houd wel altijd toezicht op het konijn omdat ze in huis aan meubels of kabels kunnen knagen. Konijnen zijn van nature hele schone dieren, door het plaatsen van een wc bakje waar de konijnen de behoefte in kunnen doen blijft het hok langer schoon.
Voor buiten is een ruim en goed geïsoleerd (tochtvrij) binnenhok met stro en een uitloop naar buiten het beste. Zorg in de winter voor voldoende stro. Om het konijn van genoeg lichaamsbeweging te voorzien kunt u een buitenren maken. Zorg dat er een kippengaasbodem onder de buitenren zit om eventueel graven en ontsnappen te voorkomen. Verschoon het verblijf van uw konijn twee keer per week. De penetrante geur van de keutels en urine kunnen namelijk oog- en luchtwegirritaties veroorzaken, maar ook ongewenste gasten zoals vliegen aantrekken.
Een konijn heeft voldoende plekken nodig om zich te kunnen verschuilen

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website