Vaccineren kat

Om uw kat gezond te houden raadt Dierenkliniek de Waalsprong  u aan uw kat te vaccineren. Bij het vaccineren van uw kat wordt er via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang waardoor de weerstand tegen de veroorzakers van deze ziekten verhoogd wordt. Als uw kat nu in contact komt met de boosdoener is er een veel grotere kans dat deze uitgeschakeld wordt voor uw kat ziek wordt. Hieronder staat het schema dat wij aanhouden.

 

Inentingen

9 weken

12 weken

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

Niesziekte

X

x

x

x

x

x

Kattenziekte

x

x

x

    x

Neusenting Bb

xx

x

x

x


U krijgt van ons jaarlijks een oproep voor de inenting en de daarbij behorende gezondheidscheck.
 

Soorten ziektes

 

Niesziekte

Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpes virus en het feline calicivirus. Beide virussen leiden tot voorste luchtweg infecties en oogontstekingen. Feline herpes virus veroorzaakt ernstige ziekte verschijnselen en het kan soms enkele weken duren tot dat het helemaal hersteld. Het feline calicivirus veroorzaakt mildere klachten, kenmerkend voor een infectie met het calicivirus zijn zweertjes in de mondholte.

 

Kattenziekte

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenie virus, is zeer besmettelijk en overleeft lang in de omgeving. Deze virusziekte komt in Nederland, doordat we vaccineren, nauwelijks meer voor. Wel komt de ziekte wereldwijd voor. Jonge katten zijn het meest vatbaar voor deze virale aandoening.

 

Neusenting

Neusenting Bb: naast virussen zijn er ook enkele bacteriën die niesziekte kunnen veroorzaken. Bordetella Bronchiseptica is een van de bacteriën die milde niesziekte klachten veroorzaken bij de kat. Indien katten in een omgeving leven met een hoge kattendichtheid zoals een pensioen wordt aangeraden om deze katten te vaccineren met de neusenting.

 

Buitenland

 

Als u uw kat mee naar het buitenland wilt nemen zijn er een aantal verplichtingen:
 

Inenting tegen Hondsdolheid (rabiës)

Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland moet deze tegen hondsdolheid (rabiës) ingeënt worden. Voor de meeste landen geldt dat de rabiësenting 3 weken voor vertrek gegeven dient te zijn.

 

Europees dierenpaspoort

Ook is een Europees dierenpaspoort verplicht waar alle inentingen en/of registraties in staan vermeld. Tijdens de vaccinatie zal er een exemplaar aan u worden verstrekt.

 

Elektronische identificatie

Chippen is het elektronisch identificeren van het kitten. De chip of transponder (ten grootte van een rijstkorrel) wordt boven het linkerschouderblad ingebracht met een soort injectienaald. Als uw pup gechipt en geregistreerd is, kan het gemakkelijker worden teruggevonden. Asielen en dierenartsen kunnen via de chip het identificatienummer lezen en zien in de computer wie de eigenaar is. Dit centrale systeem maakt het mogelijk uw dier snel te traceren. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast hebben sommige nog aanvullende eisen. Ook voor landen buiten de EU gelden andere voorwaarden. Bekijk de invoereisen hond/kat/fret hier: Invoereisen. Bovendien komen in bepaalde landen ziektes voor die in Nederland nog niet voorkomen. Het is daarom verstandig om, voordat u op reis gaat, contact op te nemen met Dierenkliniek de Waalsprong zodat we u kunnen informeren of er nog bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

 

 

 

Contact

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen
(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent

 

T. 024 - 303 11 01
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

: Dierenkliniek De Waalsprong

 

Laatste berichten

klanten vertellen

Openingstijden

Maandag 8:30 - 19:30 uur
Dinsdag 8:30 - 18:00 uur
Woensdag 8:30 - 19:30 uur
Donderdag 8:30 - 18:00 uur
Vrijdag 8:30 - 19:30 uur
Zaterdag 9:00 - 11:00 uur
Zondag Uitsluitend voor spoedgevallen

We werken alleen op afspraak