Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Het seniorenonderzoek

Door betere diergeneeskundige zorg en betere voeding worden katten steeds ouder. Katten die ouder zijn dan 8 jaar vallen al in de groep van de seniorenkatten. Uit recent onderzoek is gebleken dat de gemiddelde leeftijd van een kat in Nederland de laatste 10 jaar met 15% is toegenomen. Senioren katten hebben meer risico op het ontwikkelen van ouderdomsziekten zoals nierfalen, overmatige schildklierfunctie, suikerziekte en een hoge bloeddruk. Tijdens de jaarlijkse controle wordt uw kat helemaal nagekeken en gecontroleerd. Echter is het niet altijd mogelijk om een duidelijke aanwijzing te krijgen of er sprake is van een ouderdomsziekte. Daarom bieden wij een seniorencheck aan om deze ouderdomsziekte eerder op te sporen en beter te kunnen behandelen. Want hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter deze aandoening te behandelen is.

Urineonderzoek

Het onderzoek van de urine zegt zeer veel over de gezondheid van uw kat. Daarom vinden wij het belangrijk om regelmatig urineonderzoek uit te voeren om een vroege diagnose te stellen van eventuele ziektes. De urine wordt onderzocht in de kliniek, maar wij vragen u om thuis urine op te vangen. Met behulp van katkor korrels in uw eigen kattenbak kunt u eenvoudig urine opvangen en deze bij ons in de kliniek langsbrengen.  Voor het urineonderzoek willen wij graag verse ochtendurine. Tijdens het urineonderzoek wordt de concentratie van de urine, de zuurgraad en de aanwezigheid van eiwit en suiker in de urine bepaald. Een afwijkende concentratie of de aanwezigheid van eiwit is een van de eerste aanwijzingen voor verminderde nierfunctie. De aanwezigheid van suiker in de urine geeft een verdenking op suikerziekte (diabetes mellitus). Als er afwijkingen zijn in het urineonderzoek wordt er verder onderzoek gedaan om de diagnose te bevestigen.

Bloeddrukmeting

Verhoogde bloeddruk is een veel voorkomend verschijnsel bij de seniorkat. Het is geen aandoening, maar wordt wel veroorzaakt door een onderliggende ziekte. Voorbeelden hiervan zijn: overmatige schildklierfunctie (hyperthyreoïdie), hartproblemen, nierfalen en hypertensie door onbekende oorzaak. Aan het begin van het consult wordt de bloeddruk bij uw kat gemeten. De dierenarts plaatst een drukverband om het voorpootje of de staart van uw kat en meet de bloeddruk. De bloeddruk van een gezonde kat is gemiddeld 120-160mmHG. Indien de bloeddruk verhoogd is zullen wij samen met u een plan opstellen voor verder onderzoek of behandeling. Indien u meer wilt weten over een van onze onderzoeken kunt u dit vragen aan een van onze collega’s.

De gezonde seniorkat

Voeding is erg belangrijk en zeker voor de oudere kat. De spijsvertering neemt af, de eetlust is vaak iets minder en de smaakpapillen werken minder goed. Seniorenvoeding bevat minder calorieën, is smakelijker en bevat supplementen die de weerstand bevorderen en positieve werkingen hebben op de organen. Gezondheidsklachten bij oudere katten zijn niet eenvoudig op te merken omdat dit proces erg geleidelijk gaat. Waar u op kunt letten is of uw kat minder eet, veel drinkt of afvalt. Indien dit opvalt, neem dan contact op met uw dierenarts. Beweging is erg belangrijk bij de oudere kat. Gewrichten worden naarmate de kat ouder wordt steeds stijver. Te weinig beweging kan resulteren in overgewicht of het te lang worden van de nagels. Probeer beweging zoveel mogelijk te stimuleren bij uw kat. Speeltjes kunnen hiervoor een uitkomst bieden. Naast het minder soepel worden van de gewrichten ontstaat er ook een verminderde functie van het hart en de nieren. Het is belangrijk om jaarlijks op controle te komen en de gehele lichamelijke toestand van uw kat te laten controleren. Tevens bieden we een extra seniorencheck aan die ouderdomskwalen opspoort voordat de kat er daadwerkelijk ziek van wordt. Veel ouderdomskwalen zijn door middel van medicatie of voeding goed te behandelen. Hoe eerder een aandoening wordt gediagnosticeerd, hoe beter deze behandeld kan worden.

Het senioren consult bestaat uit de volgende punten:
•    Lichamelijk onderzoek
•    Urineonderzoek
•    Bloeddrukmeting

Een bloeddrukmeting bij een kat
bloeddruk meten bij de kat kan met een band rond de staart

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website